top of page

ORGANISATIONENS NYA DNA



Är man av åsikten att de olika polykriser vi befinner oss i är symptom och att roten i systemet är vårt ekonomiska system så har man troligtvis kommit i kontakt med någon av de nya visioner som strävar mot en annan möjlig värld. Dessa ekonomier - doughnut, mothering, purpose, circular, sharing, degrowth, solidarity, basic income, localization mfl - tar alla avstamp i samma grundprinciper även om dom ofta väljer att fokusera på vissa delar och kanske därför inte är heltäckande eller går tillräckligt djupt eller praktiskt. Så oavsett vilka ramverk du än må tilltalas av så strävar alla åt samma håll och representerar ett motsatsförhållande till det nuvarande ekonomiska systemet. 


Vill man på riktigt bidra till en systemförändring så strävar man efter att agera inom alla dessa områden, som hänger intimt ihop. Det räcker alltså inte att ha en ”grön” produkt men samtidigt agera utifrån den gamla logiken inom alla andra områden.


Här är några motsatser som öppnar för tankar om hur du skulle kunna agera annorlunda när du fattar dagliga beslut. Vad du lyfter på möten, vilka samarbeten du har, vilken finansiering du tar in, vilka du rekryterar, vad nya projekt innehåller för styrning, vilken kultur du bygger, om du litar på din magkänsla, vad som driver det du gör i rätt riktning. Allt du gör spelar roll.


Motsatser mellan nuvarande ekonomiska system/nya ekonomiska system:

* Tillväxt/Syfte. 

* Centralisering av makt, medel och information/distribuerad fördelning och transparens

* Analys/Intuition

* Likriktning/Mångfald

* Teknik/Samhälle

* Produkter/Tjänster

* Vinstmaximering/Meningsfullhet

* Konkurrens/Samarbete

* Individuellt ägande/gemensamt ägande (inte bara i monetär mening utan i allt av värde)

* Kortfristighet/Långsiktighet

* Externalisering av kostnader och ansvar/internalisering av kostnader och ansvar

* Centralisering/Decentralisering

* Konsumism/Minimalism

* Människor som resurser/Människor som medskapare

* Finansiella incitament/sociala och ekologiska incitament

* Avreglering/Reglering för det gemensamma bästa

* Förbrukning/Bevarande

* Individualism och privatiseringar/Gemenskap och allmänningar


Det bästa av allt är att det ofta egentligen inte är särskilt komplicerat att agera utifrån dessa nya principer, oavsett vad du jobbar med. Du kan göra det närsomhelst, i alla delar av ditt arbete - det viktiga är att få grepp om vilka grundvärden som är viktigast och hålla i dessa. Ofta finns det även väldigt mycket skrivet om de systemiska eller strategiska delarna också - det kallas inte alltid för nya ekonomier dock utan det är t ex olika tankar som går att hämta i managementlitteratur från de senaste decennierna, t ex på teman som självledarskap och självorganisering.

bottom of page